Friday, April 20, 2012

Memori terindah ketika meminang bakal adik ipar kelahiran Negeri Hang Tuah.


Assalamualaikum....  Rindu rasanya pada blog aku yg satu ni...  Semenjak dua menjak ni...  Kerja2 membataskan untuk aku meng up datekan blog aku ni...  Tempahan baju tengah banyak,  dan ditambah lagi dgn jobe baru aku ni buat rawatan resdung lagilah tersangat2lah sibuknya...  Pagi ni aku cuba juga luangkan masa 1jam untuk membebel2 kt sini...  Sebelum pergi ke majlis jemputan kawin salah seorang adik sahabatku di Maktab Polis dlm pkl 12tghari ni...  Sambil2 tu aku sempatlah meng up load gambar2 masa majlis pertunangan adik lelaki aku yg seorang tu... Am dan Fiza..  Kot2 adalah yg teringin nak tengok..  







Time ni aku ditugaskan untuk bawak sirih junjung ni...  Perasan plk terasa diri ni anggun bila pegang bunga...Hiii...   
 

 


 Sebelum masuk ke dlm rumah puteri Hang Lipo (fiza) sempatlah ambik mood untuk bergambar bersama2...  Yg lain2 entah kemana2 jea time ni..  Susah plk nak dikumpulkan bersama2.  Ada yg kt kereta lagi dan ada yg dah nonong jln ke dpn..

 



Kek lambang pertunangan am dan fiza...  Dari belah lelaki untuk perempuan..  Yg dari belah perempuan x sempat nak ambik gambarnya...  Sebab.....   Hiiiii...  Malu nak cerita...  Tapi ceritalah juga...  Aku telah memotongnya gara2 time tu aku dah nak blk Key Ell...  Nasib baik am x marah...  Klu kek biasa aku x jakun sgt..  Kek S.Resepi pnya pasal aku nak juga..  Dahlah tu kerja potong memotong entah kt tepi rmh siapa tah ni..  klu x silap fiza ckp rumah Pak Andak dia...  

 


Time ni baru bermula acara meminang...  Pak cik Mat Som aku yg begitu teruja mewakili pihak kami untuk menjadi ketua peminangan pada hari tu...  Hiiii....  Yg tak boleh tahan tu..  Entah berapa bnyk pantun dia karang..  Tapi masa dia berpantun tu aku tak dgr apa baris2 pantun tu..  Samar2 jea time tu...Sebab perempuan semua duduk kt belakang...  Tapi yg pasti sebelum majlis ni entah berapa bnyk pantun dia antar melalu sms kt aku...  Tergelak besar aku tengok mesej pakcik aku yg seorang ni...  Bersemangat betul...  Last org belah Melaka x berpantun langsung...  

 


Kami yg perempuan ni duduklah kt belah tengah ni..  Ni baru pergi mengiring 7 kereta..  Dah penuh satu rumah..  Ada yg kena duduk kt luar jea sementara majlis berlangsung...

 


Wajah bahagia orang baru tunang...  Harap2 berkekalan..

 




 Pak cik Baharuddin yg duduk tenang di belakang bapa pengantin..  Ayah pengantin yg nampak tegas tapi terlihat sesekali senyuman di bibirnya...

 


Rombongan meminang yg pada awalnya berkumpul di masjid Al-Azim Melaka sementara menunggu azan Zohor berkumandang..








Abah dan Pakcik Mat Som yg mengaminkan doa tanda selesai sudah adat peminangan...





Mak yg tersenyum gembira dapat bakal menantu baru..




Nenek yg malu2 bila di ajak bergambar...  Terpaksa ditemani mak ngah( Makcik Fatimah)..  


Oklah itu sahajalah gambar2 sedikit sebanyak yg dpt aku kongsikan dlm blog aku ni untuk tatapan umum...   Lepas ni nak buat persiapan untuk tahun dpn plk...  

Kalau aku rajin dan ada waktu kelapangan nanti aku up datelah blog aku ni sebelum ianya bersawang..

Dada...  Diidii...  Duudu...  Nak ge jemputan dah...





 

2 comments:

Mat Som said...

Masa Syahir meminang anak orang nanti, mungkin aku dah berkerepot

Teman Setia Anis said...

Syahir x meminang anak org cik som... Tapi dia dipinang org... Haaaa...